Afgebrande homobar blijkt oudste pand Amsterdam

Het pand aan de Amsterdamse Warmoesstraat waar tot een brand in 2010 een homobar gevestigd was, blijkt het oudste pand van de stad te zijn. Het hout dat voor het als woonhuis gebouwde pand is gebruikt, stamt uit de periode rond 1485, meldt de gemeente zaterdag. Dat is zo'n 45 jaar ouder dan het pand dat tot nu toe als oudste te boek stond.

Het pand waar The Eagle Bar gevestigd was stamt uit een periode waarin de stad weer werd opgebouwd. In 1452 had een stadsbrand ongeveer twee derde van Amsterdam in de as gelegd. Kenmerkend uit die wederopbouwperiode is dat het pand niet meer helemaal van hout is, maar stenen zijmuren heeft.

Tot nu toe gold het Houten Huis aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam. Dat huis dateert uit 1530, zo bleek uit een onderzoek anderhalf jaar geleden. Het pand aan de Warmoesstraat, met een gevel van rond 1800, staat overigens niet op de monumentenlijst. Bestuurder van stadsdeel Centrum Boudewijn Oranje (D66) vindt dat dat zo snel mogelijk moet veranderen.

De ouderdom van het pand kwam aan het licht tijdens een inspectie door het stadsdeel. Aanleiding voor de inspectie waren onlangs begonnen werkzaamheden van de eigenaar van het pand om de schade van de brand te herstellen.