CDA weert Van Rey uit provinciebestuur Limburg

Het CDA in Limburg wil niet dat de Roermondse wethouder Jos van Rey gedeputeerde wordt in de provincie. Dat betekent dat er vrijdag geen volledig provinciebestuur kan worden geïnstalleerd.

De VVD in de Statenfractie droeg de omstreden wethouder vorige week voor. Als het aan de liberalen ligt krijgt hij de portefeuille financiën, verkeer en handhaving, maar daar is volgens het CDA geen steun voor.

De 67-jarige Van Rey kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager kon daar echter geen bewijs voor vinden. Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, mocht zijn post in Roermond vervolgens houden.

De VVD-fractie dacht met Van Rey 'kwaliteit en bestuurskracht' binnen te halen. CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert heeft in een brief aan de VVD echter laten weten dat er geen draagvlak is voor zijn benoeming.

De CDA-fractie vindt dat er veel vragen zijn over de integriteit van Van Rey en dat het provinciebestuur dat nu niet kan gebruiken. "De fractie vindt dit een groot risico, dat het belang van Limburg niet dient." Ook is het volgens het CDA onzeker of de functie wel is te combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

In Limburg werd vorige week maandag een nieuwe coalitie gevormd tussen CDA, VVD en PvdA, nadat de vorige coalitie van PVV, CDA en VVD eind april was gevallen. VVD, PvdA en CDA gaan binnenkort om de tafel om 'op constructieve wijze' tot een oplossing te komen. De CDA-fractie roept de collega's van de VVD echter op om de kandidatuur van Van Rey in te trekken.