GroenLinks wil parlementaire enquete over JSF

GroenLinks wil dat er een parlementaire enquête wordt ingesteld naar de kosten, vertragingen en andere problemen rondom de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat er duidelijkheid moet komen. Hij gaat volgende maand een motie indienen om een parlementaire enquête te starten.

"Het JSF-project is een miljardenproject waar de Tweede Kamer veel te weinig grip op heeft. Het moet eindelijk eens goed zichtbaar worden hoe we in dit project verzeild zijn geraakt en wat het ons heeft gekost", zegt El Fassed maandag. "Het is de hoogste tijd dat de Kamer de onderste steen boven haalt."

El Fassed denkt steun te krijgen van de andere partijen die al langere tijd kritisch zijn over het gevechtsvliegtuig dat uiteindelijk de F-16 moet vervangen in Nederland. Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. In maart bleek dat de stuksprijs van de JSF opnieuw steeg ten opzichte van 2011 en bedraagt nu 64,4 miljoen dollar door de hogere kosten van grondstoffen en arbeid en meer meegerekende inflatie.

GroenLinks wil het liefst dat het kabinet stopt met het hele project en een andere opvolger voor de F-16 zoekt. Volgens El Fassed is dat beter 'dan dat we verder verstrikt raken in dit miljoenenverslindende project zonder uitzicht op verbetering'.


GroenLinks wil parlementaire enquête over JSF (Foto: Novum)