Veroordeelde militair onterecht ontslagen

De militaire inlichtingsdienst MIVD heeft ten onrechte een militair ontslagen vanwege een veroordeling. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag beslist. De inlichtingendienst van defensie trok de 'verklaring tot geen bezwaar' van de militair in nadat bekend werd dat hij veroordeeld was. Mogelijk behouden tachtig militairen nu hun baan op basis van deze uitspraak.

"De rechter heeft nu gezegd dat niet slechts de veroordeling bekeken moet worden voorafgaand aan intrekking van de verklaring", laat de advocaat van de militair, Michael Ruperti weten. Bij een veroordeelde defensiemedewerker zou ook gekeken moeten worden naar het functioneren en resocialiseren na de veroordeling. " De MIVD doet dat steevast niet", meldt de advocaat.

Ruperti vertegenwoordigt bijna twintig militairen die na striktere controles van de MIVD hun baan kwijt zijn geraakt als gevolg van een veroordeling. Volgens hem is de uitspraak van donderdag 'superbelangrijk'.

Een woordvoerder van Defensie laat donderdag in een reactie weten de uitspraak van de rechter te bestuderen en zich te beraden op een vervolg. Het ministerie van Defensie kan namens de MIVD binnen zes weken in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak.