Kabinet wacht met voorstel forenzentaks

Het plan voor de forenzentaks wordt pas in september voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dat blijkt maandag uit de uitwerking van de fiscale maatregelen van het Begrotingsakkoord 2013, die demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer wordt uitgewerkt in het belastingplan voor 2013 dat op Prinsjesdag, een dag voor de verkiezingen, wordt ingediend. De Tweede Kamer stemt wel eerder over andere maatregelen uit het Kunduz-akkoord zoals de verhoging van de btw en de accijnzen op alcohol en tabak.

De afgelopen week namen verschillende partijen afstand van de reiskostenmaatregel uit het akkoord. VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie laten de maatregel in hun verkiezingsprogramma helemaal niet of niet voor treinreizigers terugkomen. Mede gezien het uitstel van de wet, lijkt het erop dat de belasting op de reiskostenvergoeding er mogelijk helemaal niet komt.

Ook CNV ziet niets in het oorspronkelijke plan uit het Kunduz-akkoord. De vakbond doet maandag een oproep aan 'politiek Den Haag' om de forenzentaks af te schaffen. "Hierdoor komen veel mensen in de problemen", volgens CNV-Vicevoorzitter Maurice Limmen.