Transportsector is boetes truckers zat

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het zat dat truckers al voor kleine overtredingen van de rij- en rusttijden torenhoge boetes krijgen. De controles schieten volledig door, vindt de brancheorganisatie. De transportondernemers willen terug naar de oude regeling.

Sinds de invoering van de digitale tachograaf kunnen overtredingen in heel de EU tot 28 dagen eerder worden teruggelezen. Dat moet de verkeersveiligheid verhogen en concurrentievervalsing tegengaan, maar volgens TLN wordt vooral in het buitenland misbruik van de regeling gemaakt om boetes te kunnen stapelen.

De organisatie start een campagne in een poging de oude regeling terug te krijgen. Voor de invoering van de digitale tachograaf mocht alleen gecontroleerd worden wat de chauffeur de lopende week en de laatste werkdag van de vorige week heeft gedaan.

Donderdag stemt het Europees Parlement over een update van de digitale tachograaf. TLN vindt het echter onbegrijpelijk dat niet wordt gepraat over een aanpassing van de regels. "Het is te gek voor woorden", aldus een woordvoerder van TLN.