Wilders vertoornd over oordeel Brussel

Geert Wilders is boos over de 'stuitende arrogantie' van de Europese Commissie. De PVV-leider snapt niet dat Spanje een jaar uitstel krijgt om zijn begroting op orde te brengen, maar Nederland het begrotingstekort wel moet terugdringen.

"Terwijl het constant falende Spanje een jaar uitstel krijgt om de begroting op orde te brengen, wil de commissie dat Nederland haar burgers nog verder uitknijpt", fulmineert de voormalige gedoogpartner. Volgens Wilders vliegen de 'Brusselse dictaten' Nederland om de oren en buigt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) 'slaafs' voor eurocommissaris Olli Rehn.

"Waar bemoeit deze ongekozen eurocraat Rehn zich mee? Nederland moet snel weer baas in eigen land worden en de Brusselse dictaten naast zich neerleggen." Wilders bombardeerde de afgelopen weken Europa tot verkiezingsthema. De verkiezingen worden wat hem betreft één groot referendum over de EU.

De PVV-leider reageert op de evaluatie van het economisch beleid van de 27 EU-lidstaten, die de commissie woensdag publiceerde. Het noodlijdende Spanje hoeft van Brussel pas in 2014 het begrotingstekort terug te brengen tot drie procent. Rehn was positief over het Nederlandse begrotingsakkoord, maar eiste wel dat de maatregelen snel worden uitgevoerd.

De Jager zei woensdag in een reactie dat hij blij is met het 'groene licht' uit Brussel. Hij zei er echter ook bij dat Nederland het huishoudboekje niet op orde brengt omdat Europa dat eist. Ook zonder de evaluatie zou het kabinet deze maatregelen hebben getroffen, aldus de minister.