Geen vervolging na dode in cel Nieuwegein

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in voor het sterfgeval in een gevangenis in Nieuwegein in mei vorig jaar. De gevangenis en het personeel kan niets worden verweten, concludeert de officier van justitie na onderzoek. De advocaat van familie van het slachtoffer had aangifte gedaan van dood door schuld.

De 35-jarige man was opgepakt voor diefstal en overleed tweeënhalve week later in de cel aan een hartinfarct. Volgens de advocaat was onvoldoende zorg geboden aan de man, van wie bekend was dat hij een hartpatiënt was. Ook zou het gevangenispersoneel niet hebben gereageerd op signalen dat het niet goed ging.

Medegevangenen zouden de man hebben horen roepen om hulp, maar daar is volgens justitie tijdens het onderzoek niets van gebleken. Er waren wel getuigen die verklaarden dat ze na middernacht lawaai uit de cel hadden gehoord, maar dat kan volgens het OM niet. De lijkschouwer heeft vastgesteld dat de man toen al dood was.

Volgens justitie was bij de gevangenis bekend dat de man hartproblemen had en is hem voldoende zorg geboden. Een anonieme bron die tegenover RTV Utrecht verklaarde dat het slachtoffer na zijn gegil in de cel alleen een kalmeringstabletje kreeg, is niet gevonden. Justitie kon hem daardoor niet verhoren.

De dood van de man is aangemerkt als een natuurlijk overlijden. De zaak is gesloten.