Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht

Amerikaanse toezichthouders stellen een onderzoek in naar de geruchten dat banken vlak voor de beursgang van Facebook negatieve informatie over het bedrijf onder beleggers hebben verspreid. "Als dit waar is, is dit een zaak voor de toezichthouders", zei de topman van de FINRA, de autoriteit voor de financiële branche.

Het gaat om de banken Goldman Sachs en Morgan Stanley, die beide betrokken waren bij de beursintroductie van Facebook, afgelopen vrijdag. De banken zouden tijdens bijeenkomsten met beleggers kort voor de beursgang hun twijfels hebben geuit over de omzetontwikkeling van Facebook. Zij stelden ook hun verwachtingen voor de omzet van het sociale netwerk naar beneden bij.

Analisten van de bank zouden op deze manier grote beleggers hebben beïnvloed die voor de beursintroductie orders plaatsten voor de aandelen Facebook. Ondanks deze twijfels werd de introductiekoers van het sociale netwerk naar boven bijgesteld en werd ook het aantal aandelen verhoogd.

De beursgang voldeed uiteindelijk bij lange na niet aan de hoge verwachtingen. Op de eerste dag, vrijdag, wist het aandeel ternauwernood in de plus te blijven. Maandag en dinsdag ging de koers fors onderuit.

Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht
Rol banken rond beursgang Facebook onderzocht (Foto: ANP)