Vlaamse regering start procedure om Hedwigepolder

De Vlaamse regering start een geschillenprocedure om Nederland te dwingen de afspraken rond de Hedwigepolder snel na te komen. Dat heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters dinsdag laten weten, bevestigt zijn woordvoerder.

Eerder dinsdag verwierp de Tweede Kamer het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Daarbij zou de polder voor slechts een derde onder water zou worden gezet.

"We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad", stelt Peeters. Maar dat geduld is nu op. Beide landen gaan nu zes maanden onderhandelen over een oplossing. Komt die er niet, dan stapt Vlaanderen naar de rechter. Wat Peeters betreft, wordt de eventuele schade die Vlaanderen heeft geleden ook door Nederland vergoed.

Bleker waarschuwde vorige week al dat Vlaanderen een procedure zou starten wanneer de Kamer zijn alternatieve plan zou verwerpen. Peeters houdt Nederland nu aan het oorspronkelijke verdrag uit 2005, waarin beide landen hebben afgesproken dat de Hedwigepolder volledig onder water wordt gezet. De verwachting is dat Vlaanderen deze procedure gemakkelijk wint, aldus de staatssecretaris.

De ontpoldering van de Hedwigepolder is bedoeld als natuurherstel ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen.

Het Hedwige-dossier zorgde de afgelopen jaren voor hoofdbrekens bij opeenvolgende regeringen. Bleker hoopte de handen op elkaar te krijgen voor zijn alternatieve compromisvoorstel, maar de afgelopen weken werd duidelijk dat daarvoor geen meerderheid bestaat.

Onder meer de voormalige gedoogpartner PVV verzette zich met hand en tand tegen iedere vorm van ontpoldering. Ander partijen zoals de PvdA en D66 hekelden de miljoenen aan meerkosten die aan Blekers alternatief waren verbonden. In tijden van crisis is dat niet verantwoord, stelden zij.

Bleker reageert nog niet op het besluit van Vlaanderen. Het kabinet bespreekt de kwestie vrijdag in de ministerraad, laat een woordvoerder van de staatssecretaris dinsdagavond weten.