Ministers testen gevolgen beleid te weinig

De Nederlandse regering laat bij de helft van de uitgaven ten behoeve van een maatschappelijk doel niet toetsen of dit doel ook echt is bereikt. Hierdoor bestaat het risico dat ineffectief beleid doorloopt zonder dat hieraan iets wordt gedaan, schrijft de Algemene Rekenkamer dinsdag. "Publieke middelen worden dan niet goed besteed."

In 2010 werd door het rijk 111 miljard euro uitgegeven aan maatschappelijke doelen zoals het terugbrengen van recidive onder jonge criminelen en het terugdringen van werkloosheid. Uit het onderzoek van de rekenkamer blijkt dat bij slechts zestig miljard euro is onderzocht of het beleid succesvol is geweest.

Bij de resterende 51 miljard houden de ministers zich niet aan de wettelijke verplichting tot toetsing. Ook krijgt de Tweede Kamer vrijwel geen uitleg waarom beleidsevaluaties niet worden uitgevoerd, schrijft de financiële waakhond van de overheid.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wijst er in een reactie namens alle ministers op dat evaluaties niet altijd mogelijk zijn. Hij is het wel eens met de rekenkamer dat een beter inzicht in beleid en een betere informatievoorziening aan de Kamer wenselijk zijn.