Moddergooien binnen GroenLinks houdt aan

Binnen GroenLinks worden over en weer verwijten gemaakt over de chaotische aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing. Voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen is boos over de kritiek die hem ten deel valt, terwijl hij naar eigen zeggen slechts de afgesproken procedure volgde. Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat er veel te krampachtig is vastgehouden aan deze procedures.

De kandidatencommissie oordeelde vorige week dat Kamerlid Tofik Dibi ongeschikt is voor het lijsttrekkerschap. Toen vrijdag bekend werd dat Dibi was uitgesloten van de strijd om het lijsttrekkerschap verzette veel partijprominenten zich. Voormalig partijleider Femke Halsema zei dat ze zich schaamde en Jolande Sap zei dat graag de strijd aan wilde gaan met Dibi. Uiteindelijk besloot het partijbestuur dat Dibi toch kandidaatlijsttrekker werd, maar voorzitter Heleen Weening liet niet na om te onderstrepen dat Dibi niet geschikt is bevonden voor de functie.

Volgens Van Gent hebben het partijbestuur en de kandidatencommissie een veel te formele inschatting gemaakt. "Iemand die zes jaar Kamerlid is, die zijn waarde voor de partij heeft bewezen, die ga je natuurlijk niet afwijzen", zei ze maandag op Radio 1.

Thissen is zich van geen kwaad bewust en is boos dat de kandidatencommissie nu onder vuur ligt. "Wij zijn nu de pispaal, terwijl wij verdorie gewoon ons werk hebben gedaan", zegt hij tegen NRC Handelsblad. Hij vindt dat je niet lopende een procedure de regels kunt veranderen.

"Wij hebben zo zorgvuldig en contentieus mogelijk gehandeld", zegt Thissen. "Dat mensen zich in het openbaar met ons werk bemoeiden, was heel lastig voor ons. Ze hadden vast de nobele bedoeling om de schade te beperken, maar die is door het publieke debat alleen maar toegenomen."

Van Gent vindt dat zowel de kandidatencommissie als het partijbestuur te weinig flexibel is geweest. Het partijbestuur moet wat haar betreft 'zelf maar conclusies trekken'. Of dit betekent dat het bestuur aftreed, is niet aan haar, onderstreept het afzwaaiend Kamerlid. "Ik wil dit conflict niet maximaal uitventen", zegt ze. "Hopelijk kunnen we dit geklungel nu achter ons laten."

Dibi liet maandag in dagblad Trouw weten zeer teleurgesteld te zijn in de partijtop. Hij spreekt van 'een soort kramp, een autoritaire situatie'. Mocht hij partijleider worden wil hij het bestuur evenwel niet de laan uitsturen. "Ik wil ze niet ontslaan, ik wil anders samenwerken. Beter anticiperen en opener handelen. Eén van mijn doelen is om de leden echte zeggenschap te geven."


Moddergooien binnen GroenLinks houdt aan (Foto: Novum)