Nederlanders bang voor gevolgen Grieks bankroet

Negen op de tien Nederlanders vrezen dat een faillissement van Griekenland gevolgen heeft voor Nederland. Wel verwacht krap de helft dat de gevolgen wel zullen meevallen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Zeventig procent van de mensen denkt verder dat Spanje het volgende land is dat zijn zaakjes niet op orde kan krijgen.

Ruim zestig procent van de 2500 ondervraagden ondervraagden denkt te weten dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten. Bijna de helft van de mensen, 46 procent, vindt dat er geen geld meer naar Griekenland moet, onafhankelijk van de vraag wat voor regering er na de verkiezingen van volgende maand aan de macht komt.

De vraag of de geldkraan dicht moet, wordt door de aanhangers van de diverse politieke partijen sterk verschillend beantwoord. Negen van de tien PVV-stemmers zijn deze mening toegedaan. GroenLinks-stemmers bevinden zich aan het andere uiterste van het spectrum: slechts vijftien procent vindt dat Griekenland geen cent meer mag krijgen.

Van de PVV-stemmers zegt ruim zeventig procent dat Europese kwesties een rol spelen bij het bepalen van hun stem bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Christendemocraten trekken zich het minst aan van wat er in Europa allemaal gebeurt. Slechts een kwart van de CDA-kiezers zegt zijn stem te laten beïnvloeden door Europese kwesties.