Politie test hennepbrood 'ondeugende' bakker

De politie heeft dinsdagochtend van een bakker in Oegstgeest monsters van hennepbrood meegekregen. Het brood en het daarvoor gebruikte meel gaan naar het Nederlands Forensisch Instituut om te onderzoeken of er niet te veel werkzame stoffen in zitten, meldt de politie. Het brood trok de aandacht van de politie toen Omroep West er maandag over schreef.

De politie gaat ervan uit dat de bakker niet strafbaar handelt. "Er zijn wel meer producten waar hennep in zit. Je hebt bijvoorbeeld henneptouw en het zit ook in make-up. Maar dit is nieuw en we willen zeker weten dat hier geen misdrijf wordt gepleegd."

Bakker Hugo de Groot prijst het brood aan onder de noemer 'Doe eens een tikkie ondeugend'. Het is volgens hem gemaakt van hennep die sinds 1996 legaal in Europa wordt verbouwd. De hennep bevat volgens hem nauwelijks thc, de stof die in joints een roes veroorzaakt.

Naast een hoop andere positieve eigenschappen zou het brood het immuunsysteem versterken en het functioneren van het zenuw- en spierstelsel bevorderen. Het hoge gehalte aan hennepzaden, hennepvezels, lijnzaad en sesamzaad zou voor een 'waardig' brood zorgen.