Rutte solo in seizoenseind P&W

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is vrijdagavond de enige gast in de laatste aflevering van de Vara-talkshow Pauw & Witteman dit seizoen. De eerste minister praat over de afgelopen periode en de komende verkiezingen.

Rutte zal onder meer aan de tand worden gevoeld over het mislukte bezuinigingsoverleg in het Catshuis, de rol van de de PVV en de reden waarom Wilders er de brui aan gaf. Naar diens zeggen was dat omdat de bezuinigingen voortkwamen uit een dictaat van Brussel zijn en ouderen te hard zouden treffen. De premier gaat ook in op de nieuwe zogeheten Kunduz-coalitie met het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, waarmee binnen enkele dagen een begrotingsdeal werd gesmeed.

Solo-optredens in de talkshow zijn zeldzaam maar niet uniek. Eerder was Johan Cruijff de enige gast, om het debacle binnen het Ajax-bestuur toe te lichten. Ook de voormalige premier Jan Peter Balkenende en oud-minister Wouter Bos verschenen al eens in hun eentje. Een jaar geleden was het drukker aan tafel, toen blikten Bos, Bram Moszkowicz en Heleen van Royen terug op vijf jaar Pauw & Witteman.

De uitzending vanavond begint om 23:00 uur op Nederland 1. Het nieuwe seizoen start op 17 september, vijf dagen na de Tweede Kamerverkiezingen. De EO zal met Knevel & Van den Brink vanaf maandag de leemte opvullen.