Kapper Vidal Sassoon overleden

In zijn huis in Los Angeles is woensdag kapper Vidal Sassoon overleden. Hij was 84 en leed aan leukemie.

De in Londen geboren Sassoon werd gezien als de man die vrouwen in de jaren zestig met kapsels die makkelijk en precies goed vielen bevrijdde van droogkap en krulspelden. "Zijn timing was perfect: tegelijk met de bevrijding van hun haar, werden ook de levens van vrouwen bevrijd", liet Linda Wells van het tijdschrift Allure in een reactie op Sassoons dood weten. "Sassoon was een van de oorspronkelijke feministen."

Sassoon opende zijn eerste kapsalon in 1954 in Londen, maar hij perfectioneerde zijn manier van knippen pas midden jaren zestig. Toen zijn methode aansloeg konden de krulspelden voor veel vrouwen voorgoed in de kast blijven. Zijn gemodelleerde kapsels vormden een integraal onderdeel van de 'look' van Mary Quant, de Britse modeontwerpster die de minirok populair maakte.

"Mijn idee was om vorm in het haar te knippen, om het als een weefsel te gebruiken en alles weg te halen wat overbodig was", zei Sassoon in 1993 tegen de Los Angeles Times. "Vrouwen gingen weer werken, ze namen het heft in handen. Ze hadden geen tijd meer om onder de droogkap te zitten."


Kapper Vidal Sassoon overleden (Foto: Novum)