Politiebureaus Amsterdam donderdag dicht

Alle wijkteambureaus van de politie in de regio Amsterdam-Amstelland zijn donderdagmiddag gesloten in de strijd voor een goede cao. Dat hebben de politievakbonden woensdag besloten tijdens een actiebijeenkomst in Leusden.

De bureaus gaan vanaf het middaguur dicht, zegt een woordvoerder van politiebond ACP. Voor spoedeisende zaken komen agenten wel in actie. "De noodhulp is vanzelfsprekend gegarandeerd", aldus de zegsman. "Als er een vliegtuig neerstort, worden alle collega's opgeroepen."

In Apeldoorn wordt volgende week een grote actie voor ondersteunend personeel gehouden. Ook is gesproken over een 'landelijke klapper', maar de plannen hiervoor moeten nog verder worden uitgewerkt.

Agenten door het hele land zijn al voor de negende week bezig met het uitvoeren van coulanceactie, waarbij minder bonnen worden uitgeschreven. Duidelijk is dat de schatkist al veel euro's is misgelopen, aldus ACP, die aangeeft dat politiemensen het behoorlijk zat zijn dat er geen zicht is op 'rechtvaardige arbeidsvoorwaarden'.

Vorige week werden de acties al wat harder, onder meer door de aangekondigde nullijn voor ambtenaren. Donderdag reden agenten op wegen in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht een halfuur tergend langzaam. Deze gemeenten waren naar de rechter gestapt, maar die keurde de actie goed. Een verkeerschaos bleef overigens uit.