Wolfenstein 3D gratis in je browser spelen

Wolfenstein 3D is de game die first-person shooters zoals we die vandaag kennen heeft gedefinieerd. De game wordt dit jaar twintig jaar oud. Ter ere daarvan heeft id Software de game gratis speelbaar gemaakt voor internetbrowsers. Speel het hier. Wolfenstein 3D is ook gratis verkrijgbaar op iOS.

Wolfenstein 3D kwam in 1992 uit. Het spel draait om een Amerikaanse soldaat die uit een Nazi-fort probeert te ontsnappen. In de laatste level moest de speler Hitler, gehuld in robotpak, verslaan. Het gebruik van Nazi-afbeeldingen maakten het spel controversieel.

De Super Nintendo-versie werd op last van Nintendo gecencureerd. Alle Nazi-referenties zoals de swastikas werden uit het spel gehaald. Hitler's snor werd weggepoets en hij werd hernoemd tot 'Staatmeister'.

Id Software heeft daarna andere immens populaire FPS-games gemaakt, zoals Doom (1993) en Quake (1996). Het bedrijf maakt nog altijd shooters, vorig jaar kwam het met RAGE. Volgens geruchten is Doom 4 in aantocht. De meest recente Wolfenstein-game kwam in 2009 uit, het werd overwegend positief door de pers ontvangen.