Gevangene belangrijkste rivaal Obama in West Virginia

In sommige delen van de Verenigde Staten blijkt president Barack Obama onder zijn eigen Democraten niet populair. In West Virginia is hij zelfs zo impopulair dat bij de Democratische voorverkiezingen in die staat een man die in de gevangenis zit veertig procent van de kiezers achter zich heeft weten te krijgen. Obama moest het met de overige zestig procent doen.

Keith Judd zit een celstraf uit voor het bedreigen van de Universiteit van New Mexico. Hij kreeg niettemin veertig procent van de stemmen. Voor sommige Democraten in West Virginia volstaat het kennelijk dat iemand het tegen Obama opneemt, zelfs als dat een gedetineerde is.

Judd kwam op de kandidatenlijst terecht door 2500 dollar te betalen en een formulier in te vullen, een zogeheten notarieel certificaat van bekendmaking. Als een kandidaat vijftien procent van de stemmen haalt, dan is dat normaliter voldoende om een kiesman naar de Democratische Conventie te kunnen sturen. Volgens het Democratische partijbestuur in West Virginia heeft niemand zich echter aangemeld als kiesman voor Judd.

Niet alleen bij de Democratische voorverkiezingen in West Virginia stemmen mensen uit onvrede tegen Obama. In Oklahoma wist een anti-abortusactivist bijna een vijfde van de stemmen binnen te halen. Een advocaat uit Tennessee kreeg bijna 18 duizend stemmen in Louisiana en in Alabama stemde 18 procent van de Democratische kiezers blanco. In North Carolina wilde zelfs 21 procent van de kiezers geen voorkeur uitspreken.