'Marokkanen hebben racismeprobleem'

De recente mishandeling van een zwangere Marokkaanse vrouw en haar Surinaamse vriend door Marokkaanse jongeren, wat mogelijk tot een miskraam leidde, komt door racisme, stelt publicist Bart Schut. In Pauw & Witteman botste hij dinsdag hard met journaliste Hassnae Bouazza over deze stelling.

De vrouw werd eind maart in Amsterdam mishandeld; volgens getuigen werd zij door het groepje van vijf Marokkaanse jongeren voor 'negerhoer' uitgemaakt. Toen haar vriend daarop reageerde ontstond een schermutseling waarbij beiden werden mishandeld. De vrouw beviel onlangs veel te vroeg waarop haar kind stierf. Het OM zoekt uit of er een verband is met het geweldsincident.

Schut schreef dinsdag in De Volkskrant niet verbaasd te zijn over die gebeurtenis. Hij stelt dat zijn donkere Marokkaanse vriendin in Casablanca dagelijks aan soortgelijke beschimpingen werd blootgesteld. Schut meent dat hieraan onder meer ten grondslag ligt dat Afrikanen afkomstig ten zuiden van de Sahara als minderwaardig worden gezien; dat zij minder vaak moslim zijn helpt volgens hem ook niet. Ook racisme van Arabische Marokkanen jegens landgenoten van Berberse komaf bestaat volgens Schut nog altijd, en zou mede illustreren hoe 'normaal' racisme onder Marokkanen is. Deze houding zou zijn geïmporteerd naar Nederland.

De Marokkaanse Hassnae Bouazza viel Schut in de uitzending hard aan over zijn standpunt. Ze beschuldigde hem ervan zijn eigen ervaringen in Casablanca naar 'de' Marokkanen in Nederland te generaliseren. Volgens Bouazza discrimineert Schut op die manier feitelijk een hele bevolkingsgroep. Ze stelt dat de eigenschap van een groep 'gajes' niet zomaar op alle Marokkanen van toepassing kan worden geacht. Schut wierp tegen dat hij niet discrimineert maar een probleem bespreekbaar wil maken.


Pauw & Witteman: Schut en Bouazza over racisme onder Marokkanen