FNV: aanbesteding OV grote steden stopzetten

Als het aan Abvakabo FNV ligt, wordt de lopende aanbestedingsprocedure van het stadsvervoer in Amsterdam en 's Gravenhage per direct stopgezet. Dit omdat de Eerste Kamer dinsdag tegen het wetsvoorstel van demissionair minister Schultz van Haegen heeft gestemd.

Eric Vermeulen, bestuurder van Abvakabo FNV: "Door deze politieke ontwikkelingen is het goed om nu in ieder geval een pas op de plaats te maken. De Stadsregio Haaglanden berekent momenteel welke partij de concessie gegund krijgt. Het zou naïef en zeer onverstandig zijn om deze procedure door te zetten. Nu duidelijk is dat er geen draagvlak is voor aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden, zou het goed zijn als wij ons weer kunnen richten op kwaliteit en veiligheid."

In Rotterdam is de procedure van aanbesteding in maart al afgerond. De RET wist hierbij het stadsvervoer in de pocket te houden. Bij een volgend traject zou onderhandse gunning aan de RET mogelijk moeten zijn aldus Abvakabo FNV.

Binnenkort zal de Tweede Kamer met een initiatiefwet komen om de aanbesteding in bovengenoemde steden op vrijwillige basis te laten plaatsvinden. Ook is er in het stabiliteitsakkoord overeengekomen dat een bezuiniging van honderd miljoen euro geschrapt zal worden.