'VVD en CDA brengen drugs bij u'

Volgens Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 brengt de wietpas drugsoverlast naar de straat van gewone burgers. De partij vindt het evident dat de pas niet werkt. Jonge VVD'ers zijn ondertussen een wietpas-meldpunt gestart.

"Deze wereldvreemde hobby van de VVD en het CDA leidt ertoe dat de straathandel in drugs floreert. Het probleem van drugsoverlast wordt alleen maar groter in plaats van kleiner", aldus Van der Ham dinsdag op Radio 1. De parlementariër vreest een toename van zogeheten 06-dealers, en daarmee een grotere kans dat jongeren met harddrugs in aanraking komen. De D66'er maakt zich grote zorgen over de nu al fors toenemende straathandel, en heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd.

De JOVD, de aan de VVD gelieerde liberale jongerenorganisatie, staat op een vergelijkbaar standpunt en heeft dinsdag de website www.wietpasmeldpunt.nl geopend. De jonge VVD'ers willen daar meldingen van overlast sinds de invoering van de wietpas verzamelen. "De wietpas is een schijnoplossing die er slechts voor zorgt dat de overlast wordt verplaatst in plaats van wordt opgelost", zegt voorzitter Bram Dirx over het initiatief. De jongerenorganisatie pleit, net als D66, al jaren voor legalisering van softdrugs.