EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen

De kerncentrale Borssele voldoet volgens deskundigen uit diverse Europese landen en de Europese Commissie ruim aan de veiligheidseisen. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De deskundigen onderschrijven de resultaten van de stresstest waaraan Borssele vorig jaar werd onderworpen.

De EU-landen besloten in 2011 alle kerncentrales te testen op veiligheid na de ramp in de centrale in het Japanse Fukushima. Ook centrales in een aantal buurlanden van de EU werden getest. De EU-landen spraken af de uitkomsten onderling te beoordelen. Dat is nu gebeurd.

Volgens Verhagen is het rapport dat Nederland heeft gemaakt over Borssele naar het oordeel van de buitenlandse experts "van uitstekende kwaliteit". Ze vinden dat de stresstest een realistisch beeld geeft van mogelijke consequenties van extreme gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld aardbevingen. De deskundigen hebben in maart Nederland bezocht.

De deskundigen ondersteunen ook de voorstellen die energieproducent EPZ, die eigenaar is van de kerncentrale, en de Nederlandse overheid hebben gedaan om de veiligheidsmarges nog verder te vergroten. Deze voorstellen worden nu verder uitgewerkt en ingevoerd.

De Europese Commissie presenteert in juni het eindrapport over de Europese stresstests, nadat alle nationale resultaten zijn getoetst. Dinsdagavond vindt in de gemeente Borssele een informatiebijeenkomst voor het publiek plaats over de stresstest en de Europese bevindingen daarover.

EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen
EU: Borssele voldoet aan veiligheidseisen (Foto: ANP)