'Scholen slecht voorbereid op schietpartij'

Nederlandse scholen zijn slecht voorbereid op schietpartijen en andere grote geweldsincidenten. Dat stelt het Radio 1-programma Dit is de Dag maandag op basis van een steekproef. Van de vijftig ondervraagde middelbare scholen, mbo's en hbo's bleken slechts negen een speciale ontruimingsprocedure te hebben.

Veiligheidsexpert Jaap Timmer van de Hogeschool Windesheim noemt de resultaten van de steekproef 'zorgelijk'. Hij pleit voor preventieve maatregelen door scholen en andere openbare instellingen.

Slechts drie scholen uit de steekproef bleken een oefening te hebben speciaal voor de dreiging van schutters. Bij deze procedure sluiten docenten en leerlingen de lokalen van binnen af en houden zich schuil onder tafels totdat de politie arriveert. Bij standaardontruimingen, bijvoorbeeld bij brand, verzamelen leerlingen en docenten zich op vaste punten. Ze zouden voor schutters dan echter juist een makkelijk doelwit vormen.

In 2004 vond voor het eerst een dodelijk schietincident plaats op een Nederlandse school. De 16-jarige Murat D. schoot een 49-jarige docent van de school door het hoofd. D. kreeg voor zijn daad vijf jaar jeugddetentie en tbs opgelegd.