Celstraf voor schoonfamilie gemartelde Afghaanse

De schoonvader, de schoonmoeder en de schoonzus van het 15-jarige Afghaanse meisje Sahar Gul, dat na haar gearrangeerde huwelijk zwaar werd mishandeld om haar tot prostitutie te dwingen, zijn veroordeeld tot tien jaar celstraf. De rechter achtte de schoonfamilie schuldig aan marteling, mishandeling en schending van de mensenrechten.

Ook de man van Sahar, een militair van het Afghaanse leger, en haar zwager zijn schuldig bevonden. Zij zijn echter op de vlucht geslagen toen de zaak van Sahar in de openbaarheid kwam. Zij krijgen hun strafmaat te horen als ze zijn opgepakt.

De door een oom van Sahar ingeschakelde politie bevrijdde het meisje in januari in de noordoostelijke provincie Baghlan, waar zij zes maanden was opgesloten in een kelder. Haar schoonfamilie bewerkte haar met gloeiende ijzers, braken haar vingers en trokken haar nagels uit. Volgens Rahima Zarifi, directeur vrouwenzaken in Baghlan, wilde de schoonfamilie haar dwingen tot prostitutie.

Sahar was in de rechtbank aanwezig toen de rechter het vonnis uitsprak. Ze zei vooraf te hopen op een zware straf voor haar schoonfamilie. Sahar heeft met hulp van een vrouwenrechtenorganisatie beroep aangetekend tegen de uitspraak en wil dat haar kwelgeesten een zwaardere straf krijgen.


Celstraf voor schoonfamilie gemartelde Afghaanse (Foto: Novum)