Rechter wil snelle oplossing herdenking Vorden

De rechtbank in Zutphen wil dat er snel afspraken worden gemaakt over de herdenking van Duitsers in het dorp Vorden. Federatief Joods Nederland (FJN) en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, moeten vrijdag voor 16.00 uur een oplossing vinden, anders hakt de rechter de knoop door.

De joodse organisatie stapte naar de rechter om te voorkomen dat bij de jaarlijkse dodenherdenking ook tien gesneuvelde Duitse militairen worden herdacht. Het comité dat de herdenking organiseert wil de Duitsers ook een plaats geven in de herdenking, maar kreeg daar deze week veel kritiek over te verduren.

Volgens voorzitter Herman Loonstein van FJN is de herdenking van Duitse soldaten, zeker op 4 mei, 'een dolksteek voor overlevenden en een belediging van overledenen'. Burgemeester Henk Aalderink toonde begrip voor de ophef, maar zei eerder niet van plan te zijn in te grijpen.

Het joodse actiecomité Tradition is our Future (TOF) maakt zich ook boos over de herdenking van de Duitsers en bereidt acties voor. De organisatie wil een vliegtuigje met een spandoek met de tekst 'Vorden is fout' boven het dorp laten vliegen. TOF roept premier Mark Rutte in een open brief op zich uit te spreken tegen herdenking van de Duitsers.