Proces Breivik wordt hervat

Het proces tegen Anders Behring Breivik wordt donderdag hervat. De rechtbank hoort dan getuigenissen van overlevenden over het bloedbad dat de Noorse schutter op het eiland Utøya aanrichtte.

Onder anderen de kapitein van de veerboot tussen Utøya en het vasteland wordt gehoord. De rechtbank richtte zich in het proces, dat op 16 april begon, tot nu toe voornamelijk op de getuigenis van Breivik.

Als gevolg van de dubbele aanslag die Breivik op 22 juli 2011 pleegde, kwamen 77 mensen om. De Noor blies die dag een autobom op in de regeringswijk in Oslo. Die explosie kostte acht mensen het leven. Breivik ging vervolgens naar Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot.

De centrale vraag in het proces is of Breivik psychisch gezond is en verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. Psychiaters maakten twee rapporten over Breivik. Volgens het eerste onderzoek is hij ontoerekeningsvatbaar, volgens het tweede is hij dat niet. In het eerste geval zou de Noor niet levenslang de gevangenis ingaan, maar behandeld worden in een kliniek, als hij wordt veroordeeld.