Rinnooy Kan sluit ministerschap niet uit

Scheidend voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Alexander Rinnooy Kan sluit een ministerschap in een volgend kabinet niet uit. "Ze mogen me alles vragen", zei de D66'er op Radio 1.

Hij zei 'heel erg blij' te zijn dat het politieke midden terug is. Het midden heeft de afgelopen jaren volgens hem zware klappen opgelopen. "Dat begon met het verdwijnen van iets heel constants. Lang waren twee van de drie grote partijen samen genoeg voor een Kamermeerderheid. Maar toen ontevreden kiezers zich van die partijen afwendden, was dat niet meer het geval."

Van een land als Nederland mag volgens hem worden verwacht dat het politieke midden de zaken regelt. "Dat is nu weer terug", zei hij, verwijzend naar het begrotingsakkoord dat is gesmeed door de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. "Een grote hoeveelheid verandering bereiken in betrekkelijk kleine stapjes, dat is de Nederlandse politiek."

Rinnooy Kan stopt op 1 september als voorzitter van de SER. Op 1 juli wordt hij voorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank.