OM buitenspel in zaak tankstation A27

De rechtbank in Dordrecht heeft de strafrechtelijke vervolging van een man die in september 2009 een tankstation langs de A27 ramde verboden vanwege een flater van het Openbaar Ministerie. Justitie heeft de auto van de verdachte laten vernietigen, waardoor de verdediging het wrak niet meer kan laten onderzoeken.

Bij het incident in 2009 ramde de nu 36-jarige verdachte met zijn Saab op hoge snelheid een auto waar een 24-jarige Israëliër in zat. Beide auto's belandden hierdoor in de shop van een Esso-tankstation langs de A27 ten noorden van Gorinchem.

Bij het ongeval kwam een 33-jarige Fransman die in de tankshop stond om het leven en raakten enkele anderen gewond. De verdachte werd na het ongeluk uit zijn auto gehaald en zei tegen twee medewerkers van de ambulancedienst dat zijn remmen weigerden.

Justitie had de Saab van de verdachte zelf al laten onderzoeken. De verdediging wilde een contra-expertise, maar de auto bleek niet meer te bestaan. Het OM stelt dat sprake is van een 'zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden' die niet doelbewust zou zijn veroorzaakt.

Een van de twee technische onderzoekers van de politie die meehielp aan het onderzoek aan de auto en een verkeersongevallenanalyse, blijkt daarnaast geen verkeersongevallenanalist te zijn. Omdat onduidelijk is wie van de twee onderzoekers wat heeft geschreven, was een nader technisch onderzoek van de auto nodig geweest, maar dat kan dus niet meer.

De rechtbank stelt te begrijpen dat het voor alle betrokkenen bij het ongeval vermoedelijk 'onbevredigend' is dat de rechtbank geen uitspraak doet over de schuldvraag. "Maar nu het Openbaar Ministerie een dergelijk ernstige inbreuk heeft gemaakt op de beginselen van een goede procesorde als in de onderhavige zaak, kan er voor verdachte geen sprake meer zijn van een eerlijk proces, het meest fundamentele uitgangspunt van het strafrecht", meent de rechtbank.