Softwarebedrijf erkent falende beveiliging database

Softwarebedrijf VCD geeft toe dat zijn medische database Humannet niet goed was beveiligd. Hackers konden in het 'ernstigste geval' zelfs het beheer van de server overnemen. Dat staat in een vertrouwelijke brief die in handen is van Zembla.

Het televisieprogramma zond vorige week een reportage over het lek uit. In de uitzending was te zien dat medische en persoonlijke gegevens van meer dan driehonderdduizend werknemers maandenlang op straat lagen. De database bleek niet te zijn beveiligd tegen zogeheten SQL-aanvallen waardoor gemakkelijk bedrijfsgegevens konden worden ingezien.

Vorige week meldde VCD nog in een reactie dat hackers vermoedelijk inlogwachtwoorden in handen hebben gekregen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen Zembla dat nu rekening wordt gehouden met een SQL-aanval. Het is overigens nog onduidelijk of inmiddels alle lekken zijn gedicht.

Na de berichtgeving van Zembla toonde de Tweede Kamer zich vrijdag geschokt over het nieuws. Diverse politici eisten opheldering over de kwestie. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft inmiddels toegezegd dat er een onderzoek komt naar het lek.