'Verkiezingen mogelijk al eind juni'

De Tweede Kamer wil snel verkiezingen organiseren, mogelijk al in het begin van de zomer. De fractieleiders zijn maandagmiddag rond vier uur opnieuw bijeengekomen bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) om daarover te praten. Onduidelijk is of de Kieswet het toestaat om nog voor de zomer een stembusgang te organiseren.

Een meerderheid van VVD, PVV, SP en PvdA dringt maandag aan op snelle verkiezingen. De SP en PvdA verwijzen daarbij nadrukkelijk naar een datum in de vroege zomer. De PvdA denkt aan 27 juni.

Dat zou nieuwe partijen en afgescheiden politici zoals Hero Brinkman in de problemen kunnen brengen. Emile Roemer (SP) vindt echter dat Nederland in een economische crisis verkeert en dat daarom daadkrachtig optreden is vereist, zei hij in een interview op RTL Z.

De Kiesraad laat weten dat het kabinet de datum van de verkiezingen bepaalt. Wel kan de raad adviseren om rekening te houden met vakanties en feestdagen. Volgens de Kieswet moet de dag van kandidaatstelling plaatsvinden binnen veertig dagen na de datum van het besluit van de ontbinding van het kabinet. De Kiesraad zegt de ontwikkelingen af te wachten.


Verkiezingen mogelijk al eind juni (Foto: Novum)