Carine Crutzen houdt van onbevangen kindacteurs

Carine Crutzen vindt het aangenaam om met kinderen te werken. "Die onbevangenheid vind ik heerlijk", zegt de actrice op de set van de jeugdfilm De Groeten van Mike!. Van haar mogen volwassenen het kind in zichzelf meer vrijlaten. "Ik zou het leuk vinden als mensen meer toegaven dat ze in wezen allemaal kleuters blijven."

Carine Crutzen speelt in De Groeten van Mike! de jeugdzorgmedewerker die de jonge Mike bij zijn aan alcoholverslaafde moeder weghaalt. Op de set van de film komt ze de openheid van kinderen veel tegen. "Dat maakt de sfeer op deze set anders. De werkwijze is ook anders omdat je niet repeteert, want je wilt de spontaniteit van een kind vasthouden."

Crutzen is ook bekend als moeder van de vier jongens uit de VPRO-serie De Daltons. In De Groeten van Mike! mag de jonge Mike, gespeeld door Dolfje Weerwolfje-acteur Maas Bronkhuyzen, eindelijk het ziekenhuis verlaten nadat hij maanden ernstig ziek is geweest. Zijn verslaafde moeder, een rol van Bracha van Doesburgh, komt hem echter niet ophalen.

Crutzens personage wil niet dat Mike teruggaat naar zijn moeder en zet hem in een pleeggezin. "Je moet kinderen niet iets beloven wat je niet kunt waarmaken, daar sta ik voor in de film", vertelt Crutzen. Het onderwerp is zwaar, maar de film wordt toch luchtig. "En dat is wel te danken aan Maas, die straalt zo'n levensenergie uit. Hij draagt deze film echt."

Het moederschap is Crutzens acteertalent ten goede gekomen. "Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, ben ik dingen gaan relativeren", aldus de Limburgse die moeder is van twee zoons. "Ik ben altijd ambitieus geweest, maar de scherpe randjes gingen daarvan af en dat is mijn spel ten goede gekomen, denk ik."

De Groeten van Mike! draait vanaf 13 december in de bioscopen.


Carine Crutzen houdt van onbevangen kindacteurs (Foto: Novum)