Europarlement akkoord met data-uitwisseling

Het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het verstrekken van passagiersgegevens. Het betreft gegevens van reizigers die van Europa naar de VS vliegen.

Het akkoord kreeg de goedkeuring van 409 europarlementariërs; 226 stemden tegen en 33 onthielden zich van stemming. Het vervangt een bestaande overeenkomst die dateert van 2007. Daarover moest opnieuw worden onderhandeld, nadat het europarlement kritiek had geleverd op de in 2007 gemaakte afspraken.

In het nieuwe akkoord is volgens de meerderheid in het parlement voldoende rekening gehouden met de bezwaren van Europa met betrekking tot de privacy van reizigers. Er zijn beperkingen gesteld aan het gebruik van de data door de Amerikaanse autoriteiten. Bovendien zijn er strengere garanties voor de bescherming van gegevens in het akkoord opgenomen.

Reizigers krijgen onder het nieuwe akkoord het recht om hun gegevens in te zien en ze te corrigeren. Bovendien hebben ze het recht op een administratieve en juridische schadevergoeding.