Aantal verkeersdoden gestegen met 3,3 procent

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar licht gestegen. In totaal kwamen 661 mensen om het leven, ten opzichte van 640 het jaar daarvoor. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart. Het is voor het eerst in tien jaar dat het aantal stijgt.

Vooral het aandeel 65-plussers nam sterk toe, van 209 naar 269. In veel gevallen zaten ze op de fiets toen ze verongelukten. Het aantal doden in de leeftijd van 20 tot 65 daalde juist, met elf procent. Onder inzittenden van personenauto's en motorrijders zette de dalende trend van voorgaande jaren door.

Minister van Infrastructuur Schultz van Haegen (VVD) stipt aan dat Nederland nog steeds een van de meeste verkeersveiligste landen ter wereld is, maar is teleurgesteld over de stijging. "Ik beschouw dit als een belangrijke waarschuwing. Met provincies en gemeenten zetten we in op een verdere verbetering van de verkeersveiligheid."

Onlangs bleek al uit voorlopige cijfers dat sprake is van een stijging. Schultz' staatssecretaris Joop Atsma (CDA) zei vorige week dat de toename niets te maken heeft met het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen. Hij noemde de toename 'buitengewoon spijtig'. "We zijn de laatste tien jaar teruggegaan van elfhonderd naar zeshonderd verkeersdoden per jaar. Onze ambitie is nog steeds om in 2020 dit aantal naar vijfhonderd te hebben teruggebracht."

Atsma wees erop dat de stijging in 2011 voornamelijk is veroorzaakt door ongelukken op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom. "Vooral ouderen en fietsers zijn hierbij een punt van zorg."


Aantal verkeersdoden gestegen met 3,3 procent (Foto: Novum)