Nederlanders verbolgen over afspraak Hedwigepolder

Bijna zes op de tien Nederlanders, 58 procent, vinden het onbegrijpelijk dat Nederland destijds een afspraak heeft gemaakt met België over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Vooral PVV-stemmers (68 procent) snappen het niet dat een afspraak is gemaakt. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond.

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wilde de Hedwigepolder eigenlijk ontzien, maar daar was de Europese Commissie tegen. Bleker presenteerde vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd.

Van de deelnemers aan de peiling geeft dertig procent aan de tussenoplossing van Bleker goed te vinden. Veertig procent vindt dat er geen polder in Zeeland onder water mag worden gezet. Vooral veel de PVV-kiezers (57 procent) zijn deze mening toegedaan.

Slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat de regering zich aan de afspraken met België moet houden en de Hedwigepolder helemaal onder water moet zetten. Alleen onder de D66-stemmers is een meerderheid te vinden voor dit standpunt. Van hen is 55 procent voor.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Bleker over de kwestie.