Zuid-Afrika geschokt door groepsverkrachting

Een video waarin te zien is hoe zeven mannen en jongens een 17-jarig meisje met een geestelijke beperking verkrachten heeft veel stof doen opwaaien in Zuid-Afrika. De politie van Johannesburg heeft in totaal acht mannen aangehouden in verband met de groepsverkrachting.

De video verscheen dinsdag op het internet en werd veelvuldig doorgestuurd via mobiele telefoons en op internet. De politie werd op de video gewezen en arresteerde in de sloppenwijk Soweto de zeven mannen die op de video te zien waren. Het slachtoffer werd in het huis van een achtste verdachte aangetroffen. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis en heeft geestelijke bijstand gekregen.

De politie maakte bekend dat iedereen die de video heeft doorgestuurd of heeft gedeeld met anderen gerechtelijk kan worden vervolgd.

De Zuid-Afrikaanse minister van vrouwenzaken Lulu Xingwana noemde de groepsverkrachting 'verachtelijk'. Zij voegde er aan toe dat het verspreiden van het filmpje ertoe heeft geleid dat de waardigheid van het slachtoffer voor de tweede keer wordt geschonden.