Damschreeuwer gepakt bij bezoek Turkse president

De Damschreeuwer is dinsdag opgepakt bij een bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan de Dam in Amsterdam. Agenten vermoedden dat de man de openbare orde wilde verstoren, meldt een politiewoordvoerder.

De man had nog niets geroepen naar koningin Beatrix of de Turkse president toen hij in de boeien werd geslagen. Agenten hadden de Damschreeuwer eerst aangesproken en hem gevraagd weg te gaan. Dat weigerde de man echter.

Beatrix ontvangt Gül dinsdag in het Koninklijk Paleis op de Dam. De Turkse president legde bij het monument op de Dam een krans in gezelschap van premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Eberhard van der Laan.

Amsterdam heeft rond het staatsbezoek van Gül extra veiligheidsmaatregelen genomen om de ceremonie 'veilig en waardig' te kunnen laten verlopen. Voor alle negen locaties die de Turkse president deze week bezoekt in de hoofdstad heeft de burgemeester een noodverordening afgekondigd.

De politie mag daardoor preventief fouilleren en personen die de openbare orde dreigen te verstoren in een bepaald gebied verwijderen. De Damschreeuwer bevond zich op het moment van zijn arrestatie in de buurt van de Dam. Hij werd rond 10.45 uur opgepakt, ongeveer drie kwartier voordat de kranslegging plaats zou vinden. Hij zit nog vast. Hoelang de Amsterdamse politie verwacht de man vast te houden, weet de woordvoerder nog niet.

Gennaro P. zaaide twee jaar geleden paniek door met een luide schreeuw de dodenherdenking op de Dam te verstoren. Bij de paniek na de schreeuw raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond. Vanwege het incident werd P. in maart in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel. Ook mag hij vijf jaar niet in de buurt van de Dam komen tijdens de dodenherdenking op 4 mei.

De Damschreeuwer werd medio maart ook opgepakt. Dat gebeurde op de stoep van het Concertgebouw in Amsterdam waar later koningin Beatrix zou arriveren voor een jubileumconcert. De man maakte een verwarde indruk en werd uit voorzorg tijdelijk vastgehouden 'gezien de historie van de man, zijn gedrag en het koninklijk bezoek'. P. is later op de avond vrijgelaten.

Gül en zijn echtgenote bezoeken Nederland tot en met donderdag op uitnodiging van de koningin. Het echtpaar gaat behalve naar Amsterdam ook naar Den Haag, Venlo en Maastricht. De president wordt vergezeld door een delegatie van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de culture sector, parlementariërs en wetenschappers. Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Nederland en Turkije diplomatieke banden aanknoopten.