Iron Man 3 krijgt Chinees tintje

Iron Man 3 wordt medegefinancierd door een Chinese filmmaatschappij. DMG Entertainment, een productiemaatschappij in Beijing, liet maandag weten in samenwerking met Disney en diens dochtermaatschappij Marvel de superheldenfilm te gaan produceren. De Chinese producent gaat ook meedenken over het verhaal.

Dit lijkt een volgende stap in het openbreken van de snel groeiende Chinese filmmarkt. Nog altijd wordt het aantal buitenlandse films dat in Chinese bioscopen mag worden vertoond stevig beperkt door de Chinese overheid. DMG Entertainment heeft sterke banden met de Chinese staat, waardoor het quotum kan worden omzeild.

"Onze samenwerking met Disney en Marvel is een mijlpaal in de internationale entertainmentindustrie", zegt Dan Mintz, topman van DMG Entertainment. "Deze film is de eerste samenwerking van China en Hollywood aan een filmreeks die internationaal vele miljarden waard is."

Met hoeveel geld DMG Entertainment in de productie stapt, is niet bekend. Wel moet door inbreng van de Chinese producent het verhaal interessant worden gemaakt voor het Chinese filmpubliek. In het verleden bleken de typisch Amerikaanse verhalen van Hollywoodfilms niet altijd aan te slaan bij Chinese bioscoopgangers.

"We weten dat het Chinese publiek wegloopt met Iron Man", zei Stanley Cheung, topman van Disney in China, op een persconferentie. "We zullen dus een Chinese verhaallijn en andere Chinese elementen toevoegen aan Iron Man 3."

De samenwerking met DMG Entertainment kan een belangrijke stap zijn voor Disney, dat met enorme flops als The Green Lantern vorig jaar en John Carter dit jaar geen beste cijfers kan laten zien. Waar de bioscoopopbrengsten in de Verenigde Staten al twee jaar dalen, is de kaartverkoop in China het afgelopen jaar met een derde gegroeid.

De opnames van Iron Man 3 gaan later dit jaar van start. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop. Iron Man is eerst nog te zien in het superheldenepos The Avengers, dat volgende week woensdag in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


Iron Man 3 krijgt Chinees tintje (Foto: Novum)