'Cameratoezicht stopt criminelen niet'

Cameratoezicht houdt criminelen maar in beperkte mate af van crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de Politieacademie. Vooral ervaren criminelen zijn goed op de hoogte en kennen de beperkingen van cameratoezicht.

"Daders leren van hun ervaringen met cameratoezicht, wat de effectiviteit op termijn verkleint", staat in het onderzoek, waarvoor 42 criminelen en risicojongeren zijn geïnterviewd. Zij bleken bekend met de locaties van camera's, de technische mogelijkheden, de tijden waarop wordt uitgekeken, de kwaliteit van de beelden en de bruikbaarheid ervan.

Toch is cameratoezicht niet zinloos, melden de onderzoekers. Naast preventie moeten camera's dreigende situaties tijdig signaleren en helpen bij het verzamelen van daderinformatie die de opsporing kan verbeteren. "Door die functies van cameratoezicht te verbinden met het type dader dat in een bepaald gebied voor problemen zorgt, kunnen gerichter keuzes gemaakt worden voor de manier waarop camera's worden ingezet."