In 2014 meer teams op WK Twenty20 cricket

Het aantal deelnemers aan het WK Twenty20 cricket stijgt in 2014 naar zestien. Dat zijn er vier meer dan bij de mondiale titelstrijd die later dit jaar in Sri Lanka wordt gehouden. De internationale cricketbond ICC besloot tot de uitbreiding na kritiek van de zogeheten associate members. Die kleinere landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, Ierland, Canada en Afghanistan, maken nu weinig kans op deelname.

De tien testlanden zijn bij het WK Twenty20 sowieso zeker van deelname, de kleinere landen streden tot voor kort om twee plaatsen. Oranje greep eerder dit jaar naast een ticket voor het WK. Teammanager Ed van Nierop van het Nederlands elftal is daarom blij met de uitbreiding. "Het is prachtig nieuws dat het WK Twenty20 nu bijna een zekerheid voor ons is."

Tegelijkertijd houdt Van Nierop een nare bijsmaak over aan de vergadering van de ICC. Het aantal landen dat aan het gewone WK mee mag doen, gaat na het WK van 2015 omlaag van veertien naar tien landen. "Waarschijnlijk betekent dit dat de testlanden het WK spelen. Wij zijn de nummer elf van de wereld", beseft Van Nierop dat de situatie lastig wordt.

De associate members proberen hun stem gehoord te krijgen, maar de grote landen onder aanvoering van India houden dat tegen. "Daar wordt het meeste geld opgehaald en daaruit worden wij betaald", weet Van Nierop. "Het is alleen wel een vreemde situatie dat je een sport wilt globaliseren, maar het tegelijkertijd vrijwel onmogelijk maakt om het WK te bereiken."