'Kilometervergoeding nu al veel te laag'

Werknemers krijgen al jaren een te lage vergoeding voor de kilometers die zij rijden. Dat meldt vakcentrale MHP maandag. Volgens de berekeningen van de vakcentrale zou de vergoeding vijf cent hoger moeten liggen. In het Catshuis wordt gesproken over een verlaging van de maximaal onbelaste kilometervergoeding van 19 eurocent.

In 2004 is de kilometervergoeding van 28 naar 18 eurocent verlaagd. Dat gebeurde met het argument dat alleen nog de variabele onkosten (benzine, onderhoudskosten) vergoed zouden worden. Sinds die tijd is de maximaal onbelaste kilometervergoeding alleen in 2006 verhoogd naar 19 eurocent. Sinds die tijd is benzine duurder geworden maar is de vergoeding niet gestegen.

Als rekening wordt gehouden met de gestegen brandstofkosten, zou de vergoeding inmiddels 24 cent moeten bedragen, rekent MHP voor. Een werknemer legt dus 5 eurocent per kilometer toe. Een gemiddelde werknemer legt ruim 350 euro per jaar bij, berekent de vakcentrale. In totaal gaat het in Nederland om een bedrag van 120 miljoen euro.