KPN heroverweegt positie België

Telecombedrijf KPN heroverweegt zijn positie op de Belgische markt voor mobiele telefonie, waar het actief is met zijn dochteronderneming BASE. Dat laat het bedrijf maandag weten in een persbericht, waar het verder geen toelichting op wil geven.

KPN zegt kennis genomen te hebben van 'recente marktgeruchten over mogelijke wijziging in de samenstelling van de bedrijfsonderdelen binnen KPN'. Daarom is het een onderzoek gestart naar de strategische mogelijkheden van zijn mobiele activiteiten in België. KPN wil niet zeggen of een eventuele verkoop van BASE onderdeel is van het onderzoek.

Vrijdag meldde persbureau Bloomberg al dat KPN BASE voor ongeveer 1,8 miljard euro zou willen verkopen. Onder meer investeringsfonds Apax zou geïnteresseerd zijn.

KPN haalt slechts zes procent van zijn omzet uit België, maar zijn activiteiten groeien er in tegenstelling tot in Nederland wel, en zijn winstgevend. Vorig jaar boekte KPN met BASE een omzetgroei van bijna zeven procent, terwijl de omzet van de Nederlandse telecomactiviteiten juist met twee procent daalde.

Het telecombedrijf is van plan dit jaar flink te investeren in Nederland, onder meer in de aanleg van glasvezelnetwerken. Om die te kunnen financieren, zou het de opbrengst uit een eventuele verkoop van BASE goed kunnen gebruiken. De markt lijkt een transactie wel te zien zitten. Het aandeel KPN steeg dinsdagochtend met 3,5 procent, terwijl de AEX-index vrijwel vlak noteerde.