Offensief tegen tekort aan technici

Het kabinet begint samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven een campagne om meer jongeren te stimuleren voor een carrière in de techniek te kiezen. De partijen willen de oplopende personeelstekorten in de techniek zo een halt toeroepen.

Volgens het kabinet kiezen te weinig jongeren voor een technische opleiding. De komende jaren gaat bovendien een grote groep technici met pensioen, waardoor er als er niets gebeurt in 2016 een tekort ontstaat van 170 duizend technici als dakdekkers, bankwerkers en storingsmonteurs.

Onder meer voorlichting moet ervoor zorgen dat meer jongeren enthousiast worden over het vak. Zo worden de komende jaren zo'n 3500 basisschoolklassen bezocht door technici die kinderen vertellen over hun vak.

Volgens minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft techniek vaak onterecht een slecht imago. "We gaan nu kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici en nemen ze mee op excursies naar bedrijven", legt de bewindsvrouw uit. "Zo kunnen ze zelf zien en horen wat een carrière in de techniek werkelijk inhoudt."

Verder wordt het technische onderwijs aantrekkelijker gemaakt. Zo krijgen leerlingen op de mavo en havo de kans om praktijkvakken te volgen en komt er in het mbo meer ruimte voor techniekopleidingen.