Proces Anders Breivik begint

De Noor Anders Behring Breivik staat maandag voor de rechter voor het begin van zijn proces. Hij pleegde vorig jaar juli twee aanslagen in de Noorse hoofdstad Oslo en op het eiland Utøya, die 77 mensen het leven kostten.

Breivik heeft al bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van 77 mensen. Hij noemde zijn daad "verschrikkelijk maar noodzakelijk". Vrijdag lieten zijn advocaten weten maandag om vrijspraak te vragen, omdat Breivik uit noodweer zou hebben gehandeld.

De Noor werd vorig jaar na een eerste psychologisch onderzoek ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat zou hem veroordelen tot langdurige behandeling in een gesloten kliniek, maar niet tot detentie in een gevangenis. Veel Noren drongen daarom aan op een nieuw onderzoek.

Vorige week werd Breivik na nieuw onderzoek wel als toerekeningsvatbaar bestempeld. Hij liet via zijn advocaat weten daarover "tevreden" te zijn. De Noor stuurde eerder deze maand een brief naar een krant, waarin hij liet weten psychiatrische behandeling de "ultieme vernedering" te vinden.

Update 09.45 uur
De Noor Anders Behring Breivik heeft maandag bij het begin van zijn proces bij de rechtbank in Oslo een extreem-rechts gebaar gemaakt. Zodra zijn handboeien afgingen, maakte hij een saluutgebaar met zijn vuist op de borst en dan naar voren.

De Noor Breivik arriveerde bij de zwaarbeveiligde rechtbank in een politiewagen met een escorte van motoragenten. Het konvooi ging direct een ondergrondse parkeergarage van de rechtbank binnen.


Proces Anders Breivik begint
Proces Anders Breivik begint (Foto: ANP)