GroenLinks zet in op duurzame doorbraak

Geen subsidie meer op fossiele brandstoffen, minder belasting op arbeid en stoppen met bezuinigen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Met deze hervormingen wil GroenLinks de overheidsfinanciën op orde brengen en tegelijkertijd een doorbraak realiseren naar een duurzame economie.

Dat staat in 'Hart van de toekomst', het alternatieve plan van GroenLinks voor de bezuinigingsplannen waar het kabinet samen met gedoogpartner PVV op broedt in het Catshuis. Fractieleider Jolande Sap bracht haar plannen zondagavond naar buiten.

Doorgaan met het eenzijdig hanteren van het bezuinigingsmes "helpt geen zier", vindt GroenLinks. Een echte doorbraak is nodig om het land toekomstbestendig te maken.

Daarvoor moet er een belasting komen op kolen, kerosine, olie en diesel. Grote auto's worden verder belast en groene auto's bevoordeeld. Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer en de partij ziet een spitsheffing ook wel zitten. Nieuwe wegen zijn uit den boze; investeren in het openbaar vervoer is het devies.

Het geld dat wordt verdiend met deze maatregelen, wil GroenLinks besteden aan een verlaging van de belasting op arbeid. Dat kan het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen aan te nemen, bijvoorbeeld conciërges of klassenassistenten. Ook wil de partij investeren in kinderopvang, meer rechten voor flexwerkers en in de eigen regie van mensen in de zorg.