'Politici alleen bezig met waan van de dag'

Politici zijn steeds meer bezig met incidenten en hun optreden in de media. Daardoor schuiven grote structurele problemen naar de achtergrond en bedreigt de waan van de dag de kwaliteit van de besluitvorming. Dat schrijft voormalig topambtenaar Roel Bekker in zijn boek Marathonlopers rond het Binnenhof, dat donderdag verschijnt.

"Je ziet dat het steeds meer twee werelden worden. De politieke wereld wordt mediagerichter en de incidentgevoeligheid neemt toe", zegt Bekker in een interview met de Volkskrant. "Dat doet niet veel goeds met de politiek. Het aantal Kamervragen stijgt, het moet meer op korte termijn en heeft minder structuur."

Bekker diende ruim veertig jaar als topambtenaar onder zestien ministers en vier premiers. Volgens hem is de politiek in de afgelopen twintig jaar enorm veranderd. Het is nu meer willekeur, zegt hij. "Vandaag willen we de Olympische Spelen en morgen weer niet. Je krijgt veel half werk."

Ondanks dat ambtenaren aandacht vragen voor de problemen, worden zij in een reactie op het groeiend wantrouwen veel voorzichtiger om de politiek niet voor de voeten te lopen. "Politici spelen snel op de man, proberen de schuld bij ambtenaren te leggen."