Schotland zet fijnproevers in na gaslek

Schotland heeft fijnproevers ingeschakeld om vis te proeven die is gevangen nabij het platform in de Noordzee waar onlangs een gaslek werd aangetroffen. Het is een ongebruikelijke gastronomische exercitie om Schotse vis- en schelpdierenliefhebbers gerust te stellen.

De speciaal getrainde proevers hebben zeven verschillende soorten vis geproefd. "Ze zijn niet besmet", luidt de conclusie aldus Richard Lochhead, staatsecretaris van het Schotse ministerie van milieu.

Volgens een beschrijving van de proeverij ademen de proevers eerst diep in en vervolgens één of twee keer kort. Vervolgens proeven ze de vis en spugen het uit in een bakje. Volgens de beschrijving worden de proevers van water en hartige koekjes voorzien om de smaak in hun mond te neutraliseren.

Regeringswoordvoerder Tom Whittles zei dat de smaaktest is bedoeld om voor 'vroege feedback en geruststelling' te zorgen. "Het is een beproefde methode die de kracht van de tong inzet", zei hij. Er worden ook scheikundige testen uitgevoerd op de vis die rondom het platform wordt gevangen.

Vorige maand werd het boorplatform Elgin van Total geëvacueerd nadat er een gaslek was ontdekt. Sindsdien lekken er dagelijks tienduizenden kubieke meters gas de zee in. Milieugroeperingen maken zich zorgen om de gevolgen daarvan.