Nokia waarschuwt voor lagere winst

De Finse producent van mobiele telefoons Nokia liet woensdag weten in de eerste drie maanden van dit jaar een drie procent lagere operationele winst te hebben geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarop kelderde het aandeel Nokia op de beurs van Helsinki met ongeveer vijftien procent. Eerder ging het bedrijf er nog van uit in het eerste kwartaal minimaal break-even te draaien. De slechte resultaten zijn te wijten aan tegenvallende verkoop van mobiele telefoons en smartphones in India, het Midden-Oosten, Afrika en China door toenemende concurrentie.

De netto-omzet komt in het eerste kwartaal naar verwachting uit op 4,2 miljard euro. Op 19 april komt Nokia met zijn definitieve kwartaalcijfers.

Ook voor het tweede kwartaal van 2012 verwacht Nokia een tegenvallend resultaat waarbij de operationele winst mogelijk gelijk of iets lager ligt dan in het eerste kwartaal. Nokia brengt de komende drie maanden wel nieuwe producten op de markt. Ook worden kostenbesparingen versneld.

Concurrent Samsung maakte vorige week juist bekend over het eerste kwartaal van 2012 een record operationele winst te verwachten.