President Malawi na hartaanval overleden

President Bingu wa Mutharika van Malawi is na een hartaanval overleden, zo hebben zijn artsen vrijdag bekendgemaakt. Mutharika was 78 jaar.

Volgens de artsen overleed Mutharika donderdag en is zijn stoffelijk overschot daarna overgevlogen naar Zuid-Afrika. De artsen bedongen anonimiteit, omdat ze niet bevoegd waren met de pers te praten.

Officieel verkeert de bevolking nog in het ongewisse over de president. Op de staatsradio en -televisie is tot nog toe alleen gemeld dat Mutharika onwel was geworden en voor verdere behandeling was overgebracht naar Zuid-Afrika.

Een minister van het kabinet verklaarde dat politieke stappen moeten worden gezet voordat het overlijden van de president bekend kan worden gemaakt. Hij weidde niet uit, maar waarschijnlijk wordt de zaak gecompliceerd door vragen over de opvolging.

Volgens de grondwet is vicepresident Joyce Banda (62) de eerst aangewezene om de presidentiële termijn, die nog tot begin 2014 loopt, te voltooien. Maar Banda was bij Mutharika in ongenade gevallen en heeft haar eigen partij opgericht. Mogelijk zal Mutharika's broer, minister van buitenlandse zaken Paul Arthur Mutharika, een gooi naar het presidentschap doen.

Banda gaf op een persconferentie in de hoofdstad Lilongwe aan dat haar niets wordt meegedeeld. Zij zegt zich zelf tot mensen in Zuid-Afrika te hebben gewend om informatie over Mutharika te verkrijgen. "De bevolking van Malawi heeft het recht de gezondheidstoestand van president Bingu wa Mutharika te weten", zei zij. "We moeten ons aan de regels houden. De wet zegt dat als de president onmachtig is, de vicepresident het overneemt. Ik hoop dat de Malawiërs zich aan de grondwet houden."

Undule Mwakasungula, een Malawische mensenrechtenactivist, toonde zich ervan overtuigd dat Banda president wordt. Belangrijke figuren, zoals de president van het hooggerechtshof en de commandant van het leger, zouden haar hun steun hebben betuigd.

Mutharika's voorganger en voormalige mentor Bakili Muluzi hekelde het officiële stilzwijgen over de dood van de president en de politieke toekomst van het land. "Het is de grondwettelijke plicht en ook goed gebruik van de regering om haar staatsburgers en de wereldgemeenschap tijdig, accuraat en transparant te informeren over de bijzonderheden van de behandeling en gezondheidstoestand van het staatshoofd", zei Muluzi.

Mutharika werd ooit geprezen voor de manier waarop hij Malawi, een van de armste landen ter wereld, bestuurde. De afgelopen jaren werd hij er echter van beschuldigd democratische rechten met voeten te hebben getreden.