Samsung verwacht recordwinst

De Koreaanse fabrikant van smartphones en tablets Samsung verwacht over het eerste kwartaal van 2012 een verdubbeling van de operationele winst te boeken. Dat liet het bedrijf vrijdag weten.

Voor de eerste drie maanden van het jaar gaat Samsung uit van een operationele winst van ongeveer 5,8 biljoen Koreaanse won (3,94 miljard euro). De winststijging is vooral te danken aan de sterke verkopen van smartphones en tablets. Een verwachting voor de nettowinst gaf het bedrijf overigens niet.

De op een na grootste maker van mobiele telefoons na het Finse Nokia verwacht voor het eerste kwartaal een omzet van ongeveer 45 biljoen won, ruim twintig procent meer dan in 2011.

Analisten bespeuren een ommekeer in de tegenvallende resultaten van de divisie van Samsung die lcd-schermen produceert. Ook verwachten ze een verbetering van de winst in de verkopen van TV's en huishoudelijke apparatuur.

Volgens analist Kim Sung-in heeft Samsung in het eerste kwartaal ongeveer 44 miljoen smartphones verkocht. Dat kan in het tweede kwartaal mogelijk zelfs oplopen naar meer dan 50 miljoen stuks.

In het vierde kwartaal ging Samsung in de verkoop van smartphones nog nek-aan-nek met concurrent Apple. Het Amerikaanse bedrijf heeft met een marktaandeel van 37 procent een nipte voorsprong op Samsung, dat 36,5 procent van de markt in handen heeft.